Nep merkkleding
Inhoudsopgave
Mag je nep merkkleding verkopen?
Nep merkkleding verkopen is in Nederland niet toegestaan en zelfs strafbaar, aangezien dit inbreuk maakt op auteursrecht, modelrecht en merkrecht. Dit geldt zowel voor verkoop in fysieke winkels als online. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals het verkopen van tweedehands merkkleding of het gebruik van merknamen voor parodie of satire.
Voorbeeld: Nep Uggs of Louis Vuitton
Stel je kocht een paar nep Uggs handschoenen, erg leuk. Vonden ook vele anderen. En daarom zei je dat je er wel een paar kon kopen voor ze. Zo begon een handeltje waarbij je uiteindelijk in maar twee maanden ongeveer 50 paar handschoenen hebt verkocht met een winstmarge van maar 10 euro. Weinig misschien, maar toch een lekker extraatje dat je misschien wel goed kunt gebruiken. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke.
Je krijgt een brief binnen van een advocaat die binnen vijf dagen 3250,- schadevergoeding wil, anders kun je zelfs worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar of een boete van maximaal 88.000 euro.
Dat is schrikken. Echt schrikken. En niet geheel onterecht. Deze vorderingen worden snel toegekend. Je bent immers bewust nep Uggs online gaan bestellen en importeren. Of look-a-likes via Aliexpress. Waar je ze vandaan haalde – bijvoorbeeld uit China via Alibaba – maakt niet uit. Ook is niet van belang waar je ze hebt verkocht. Of dit bijvoorbeeld via jouw webshop, marktplaats of social media zoals Facebook was maakt eigenlijk geen verschil.
Wel is het zo dat je meer risico loopt op vervolging als je het professioneel ging verkopen. Bijvoorbeeld omdat je een garagebox had ingericht of een webshop hebt waar je namaak producten verkoopt.
Wat kan een merkhouder van je vorderen bij verkoop van nep producten?
Als een merkhouder ontdekt dat er nep producten van zijn merk worden verkocht, kan hij al snel ontzettend veel geld van je eisen en vorderingen indienen om de overtreding aan te pakken. Dit kan via de rechter, maar ook kunnen ze je direct een sommatie sturen.
Hier zijn een aantal voorbeelden wat gevorderd kan worden:
- Staken van verkoop: De merkhouder kan vorderen dat de verkoper de verkoop van nep producten onmiddellijk staakt.
- Vernietiging van producten: De merkhouder kan vorderen dat de nep producten worden vernietigd, zodat ze niet langer beschikbaar zijn voor verkoop.
- Schadevergoeding: De merkhouder kan vorderen dat de verkoper een schadevergoeding betaalt voor de schade die is ontstaan door de verkoop van nep producten. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit verlies van inkomsten of reputatieschade en dat kan oprecht heel erg hoog oplopen.
- Publicatie van vonnis: In sommige gevallen kan de merkhouder vorderen dat het vonnis dat de rechter heeft uitgesproken, wordt gepubliceerd, bijvoorbeeld in een krant of op een website, om anderen te waarschuwen voor het verkopen van nep producten.
- Afdragen van winst: De merkhouder kan vorderen dat de verkoper de winst die hij of zij heeft gemaakt met de verkoop van nep producten, moet afdragen aan de merkhouder.
Wat gebeurt strafrechtelijk met je als je nep merkkleding hebt verkocht?
In Nederland kunnen straffen variëren voor verkopen van nep merkkleding verschillen. Het is afhankelijk van de omvang van de verkoop en de specifieke omstandigheden.
In geval van een eerste overtreding van merkrechten, modelrechten of auteursrechten, kan een waarschuwing of boete worden opgelegd. Bij herhaling of grotere hoeveelheden nepmerkkleding kan een boete hoger zijn en kan zelfs gevangenisstraf worden opgelegd. In ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij professioneel of grootscheepse verkoop van nepmerkkleding, kan de rechter ook beslissen dat de verdachte verplicht wordt om de winst te verbeuren of dat de verdachte verplicht wordt om de overtreding te herstellen.
Het is daarom belangrijk om je te houden aan de wetten en regels met betrekking hieromtrent, om te voorkomen dat je met boetes of zelfs gevangenisstraf wordt geconfronteerd.
Wat kun je doen als je een sommatiebrief hebt ontvangen vanwege verkopen van nep merkkleding?
Als je een sommatiebrief hebt ontvangen vanwege verkoop van nep merkkleding, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen:
-
Lees de brief aandachtig door om te begrijpen wat er van je wordt gevraagd en welke gevolgen er zijn als je niet aan de eisen voldoet.
-
Neem contact op met een jurist om juridisch advies in te winnen. Belangrijk is dat je kiest voor een jurist met ervaring in merkrecht of intellectuele eigendom.
-
Samen met de jurist kun je een plan opstellen om te voldoen aan de eisen in de sommatiebrief en om verdere problemen te voorkomen. Probeer te kijken of een schikking mogelijk is.
-
Het is belangrijk om tijdig te reageren op de brief, volgens de instructies in de sommatiebrief.
-
Als de merkhouder bereid is om tot een schikking te komen, overweeg dan om hier gebruik van te maken. Dit kan helpen om verdere juridische stappen te voorkomen en de kosten te beperken.
Houd er rekening mee dat het inbreuk maken op merkrechten en auteursrechten strafbaar is en dat niet naleven van de eisen in de sommatiebrief kan leiden tot verdere juridische stappen, zoals een rechtszaak of boete.