Merkengemachtigde
Inhoudsopgave
Wat is een merkengemachtigde?
Een gemachtigde is een jurist die met succes de opleiding BMM merkengemachtigde heeft afgerond. Deze BMM erkend merkgemachtigden zijn de enige die dit speciale keurmerk mogen voeren.
Een merkengemachtigde is gespecialiseerd in onderzoeken en registratie van merken. Met hulp van merkgemachtigden krijg je een sterkere registratie en is de kans op bezwaar en weigering stukken kleiner. Ook optimaliseert een gemachtigde de beschermingsomvang, waardoor merken beter beschermd zijn.
Een merkengemachtigde ondersteunt zowel individuen als ondernemingen bij het aanvragen en verdedigen van hun merkrechten. Deze rechten kunnen betrekking hebben op een breed scala aan identificerende elementen, zoals woorden, logo’s, kleuren en vormen, die cruciaal zijn om de aangeboden goederen of diensten uniek te maken ten opzichte van de concurrentie. De expertise van een merkengemachtigde strekt zich uit van het adviseren over registratiemogelijkheden en -procedures tot het evalueren van de distinctiviteit van een merk en het bepalen in welke categorieën van goederen of diensten het merk het beste geregistreerd kan worden. Bovendien handelt de merkengemachtigde de officiële aanvraagprocedures af bij de desbetreffende instanties, staat cliënten bij in juridische geschillen, zoals bezwaar- en oppositieprocedures, en biedt advies bij merkinbreuk.
Een ander belangrijk aspect van hun werk is het monitoren van de markt en merkregisters om te voorkomen dat er merken worden geregistreerd die te veel gelijkenis vertonen en verwarring kunnen veroorzaken. Ze adviseren over acties die ondernomen kunnen worden bij merkinbreuk, inclusief het onderhandelen of het juridisch aanvechten hiervan, en vertegenwoordigen cliënten indien nodig voor de rechtbank. Daarnaast zijn merkengemachtigden verantwoordelijk voor het beheren van merkportfolio’s van hun cliënten, waarbij ze adviseren over vernieuwingen, licentieovereenkomsten, en het overdragen van merkrechten.
Voor het uitoefenen van dit beroep is over het algemeen juridische scholing vereist, met een specialisatie in het intellectueel eigendomsrecht. In vele jurisdicties moeten merkengemachtigden ook erkend en geregistreerd zijn bij een professionele organisatie om hun diensten legitiem aan te bieden.
Wat zijn de voordelen als je een gemachtigde inschakelt?
Het inschakelen van een merkengemachtigde bij het registreren van je merk heeft verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:
- Juridische expertise: Merkengemachtigden zijn professionals met specifieke kennis en ervaring op het gebied van merkenrecht. Ze zijn op de hoogte van de relevante wetten, regelgeving en procedures met betrekking tot merkregistratie. Door hun expertise kunnen ze je adviseren over de beste aanpak voor het beschermen van je merk en het vermijden van juridische problemen.
- Merkonderzoek: Voordat je een merk registreert, is het belangrijk om een grondig merkonderzoek uit te voeren om ervoor te zorgen dat je merknaam geen inbreuk maakt op de rechten van anderen. Een merkengemachtigde kan uitgebreide merkonderzoeken uitvoeren om te controleren of er vergelijkbare of identieke merken bestaan die conflicten kunnen veroorzaken. Ze kunnen je helpen bij het beoordelen van de resultaten en adviseren over de risico’s en mogelijke oplossingen.
- Indieningsproces: Het proces van merkregistratie kan complex en tijdrovend zijn. Een merkengemachtigde kan je begeleiden bij elke stap van het indieningsproces, van het opstellen van de benodigde documenten en formulieren tot het indienen bij de relevante merkenbureaus. Ze zorgen ervoor dat alle vereisten correct worden vervuld en dat de merkaanvraag voldoet aan de wettelijke normen.
- Communicatie met merkenbureaus: Een merkengemachtigde fungeert als een tussenpersoon tussen jou en de merkenbureaus. Ze kunnen namens jou communiceren met de merkenbureaus en eventuele vragen of bezwaren tijdens het registratieproces afhandelen. Dit vermindert de administratieve last en zorgt ervoor dat alle communicatie professioneel en efficiënt verloopt.
- Bescherming tegen inbreuk: Nadat je merk is geregistreerd, kan een merkengemachtigde je helpen bij het bewaken en handhaven van je merkrechten. Ze kunnen toezicht houden op mogelijke inbreuken op je merk en indien nodig juridische stappen ondernemen om je merk te beschermen.
Het inschakelen van een merkengemachtigde biedt dus deskundig advies, ondersteuning gedurende het hele proces en zorgt voor een betere bescherming van je merkrechten. Het kan de kans op succesvolle merkregistratie vergroten en helpt je bij het beheren en handhaven van je merk op de lange termijn.
Is jouw merk te registreren?
Gratis en het duurt maar 1 minuut
Hoe kun je het worden?
Om merkengemachtigde te worden moet je een tweejarige opleiding volgen. Per jaar is maar plek voor 25 mensen die deze opleiding willen volgen. Deze opleiding zit echter niet altijd vol en zo komt het voor dat de opleiding niet doorgaat. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest in 2017.
De opleiding tot merkgemachtigde bestaat uit meerdere bijeenkomsten en opdrachten. De opleiding wordt na het eerste jaar afgesloten met een pittig schriftelijk examen en na het tweede studiejaar volgt een mondeling. Als beide succesvol worden afgerond en gedurende de opleiding tweewekelijkse casussen met een voldoende worden beoordeeld krijgt men de titel.
De kosten van de opleiding bedragen tussen de minimaal 7000 euro exclusief BTW. Hierbij zit alles inbegrepen. Overnachtingen in hotels, lunches, studiemateriaal zoals een digitale leeromgeving en de basisliteratuur.
Waarom zou je een erkend gemachtigde inschakelen?
Een merkengemachtigde is gespecialiseerd in merkenrecht en kan je daarom helpen bij het beschermen van jouw intellectueel eigendom. Zo kan je ervoor zorgen dat de namen die je gebruikt voor jouw bedrijf goed worden vastgelegd. Daarnaast doet een gemachtigde onderzoek naar het merk en maakt deze een analyse voordat het wordt geregistreerd. Op die manier is de kans dat registratie van een merk wordt geweigerd of bezwaar wordt gemaakt veel kleiner.